De meest gestelde vragen omtrent bietenpulp
Is het een voer of een concentraat? Moet het melasse bevatten of niet?
Bietenpulp is lange tijd een steunpilaar geweest in veel voederruimtes, vooral tijdens de wintermaanden. Mensen beschouwen het vaak ten onrechte als een concentraat omdat het in veel gevallen wordt gevoed in plaats van of naast graan; echter, in werkelijkheid is het eigenlijk een voer. Relatief hoog in hemicellulose, een verteerbare vezel, de verwerking van bietenpulp is afhankelijk van microbiële fermentatie in de dikke darm. Dit maakt het een voer dichter staat bij hooi (ruwvoer) dan traditionele concentraten zoals haver, die veel zetmeel bevatten en enzymatische vertering in de dunne darm vereisen. Maar als het gaat om de geleverde calorieën per kilogram, vergelijkt het meer met haver dan met hooi. Dit maakt het zo’n goede keuze voor moeilijk dik te houden paarden.
Bietenpulp is eigelijk een bijproduct van de suikerbietindustrie, de pulp is hetgeen wat overblijft nadat de suiker is verwijderd. Daarom is het suikergehalte ondanks de naam laag. In feite is het laag genoeg om veilig te zijn voor paarden met insulineresistentie (IR) of spierbevangenheid (Equine Polysaccharide Storage Myopathie), zolang het geen toegevoegde melasse bevat. Bietenpulp met melasse is vaak minder stoffig en zou beter verteerbaar zijn, maar het is niet veilig voor paarden met IR, PSSM of hyperkaliëmische periodieke verlamming (HYPP). Als u geen melasse-vrije bietenpulp kunt vinden, kunt u bietenpulp weken en vervolgens afspoelen voordat u het voedt om de melasse weg te wassen.
Het lage suiker- en zetmeelgehalte betekent dat het geen overbelasting van de dunne darm vraagt om de voedingsstoffen op te nemen. Er is ook geen zorg dat het in de dikke darm terecht komt en het de microbiële fermentatie verstoort zoals kan gebeuren bij het voeren van grote hoeveelheden van zetmeelrijke granen. Door een product te voeden dat microbiële fermentatie vereist en een vorm van complex koolhydraat oplevert dat relatief eenvoudig te fermenteren is, worden de nuttige microbiële populaties in de dikke darm voorzien van een overvloedig substraat.
Moet het in vlok- of pelletvorm zijn?
Bietenpulp komt in twee fysieke vormen; versnipperd en gepelleteerd. De pellets hebben de neiging heel hard te zijn en sommige zijn vrij groot, terwijl snippers precies zo zijn als de naam aangeeft – dunne stroken pulp van ongeveer een 1,5cm lang.
Wat is de juiste verhouding tussen water en bietenpulp?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet nodig bietenpulp te weken voordat ze worden gevoerd. De maag van het paard zal niet exploderen als het droge bietenpulp aanvoert en het zuigt niet al het water uit het maag-darmkanaal en veroorzaakt geen koliek. Het is een van de grootste mythen in paardenvoeding. Denk aan alle commerciële voeders die bietenpulp bevatten en heeft er één van hen beweert dat drenken noodzakelijk is voordat ze worden gevoerd.
Dat gezegd hebbende, er zijn enkele goede redenen om bietenpulp te weken voordat je gaat voeren. Vanwege de hardheid en grootte van bietenpulp, adviseren we altijd het weken van bietenpulp in pellets. En, aangezien het altijd gunstig is om de inname van water te verhogen, heb ik de voorkeur om ook wat te laten weken. Dus, terwijl inweken niet verplicht is, is het iets dat ik altijd doe en aanraad om te doen.
Sommige snippers zijn erg stoffig en inweken helpt het stof te verminderen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan drievoudig gescreende bietenpulp als je snippers gebruikt. Ik heb ontdekt dat ze een veel schoner en consistenter product zijn en de iets hogere kosten waard zijn. Stof is ook een reden waarom sommige fabrikanten melasse toevoegen, en het helpt ook bij de smakelijkheid. Vlokken weken veel sneller door dan pellets. Een goede algemene regel die resulteert in een goede consistentie van afgewerkt geweekt voer is een deel bietenpulp tot twee delen water.
Hoeveel moet een paard per kilo lichaamsgewicht eten, en meet u het met de bietenpulp gedrenkt of ongedrenkt?
U moet uw pellets droog wegen omdat het gewicht aan het einde eenmaal geweekt zal variëren met de hoeveelheid water die u hebt toegevoegd. Bovendien is een kilo droge bietenpulp veel voedingsrijker dan een kilo natte bietenpulp, dat bijna allemaal water is. Vlokken zwellen en absorberen water sneller dan pellets. Je kunt vlokken in een emmer doen, water toevoegen en gaan rijden en ze zullen klaar zijn om gevoerd te worden tegen de tijd dat je terugkomt in amper een uur. Om pellets te versnellen, week ze in heet water; zorg ervoor dat het is afgekoeld voordat het wordt gevoerd. Geweekte bietenpulp blijft meestal ongeveer een dag goed; echter, in warme, vochtige klimaten kan het in minder dan 24 uur slecht zijn. Als het naar wijn of azijn ruikt, is het bedorven en mag het niet worden gevoerd.
Welke supplementen moeten er worden toegevoegd om een evenwichtige voeding te garanderen?
Wat de hoeveelheid voer betreft, dit is afhankelijk van uw paard. Als u de hooi-inname wil rekken of een moeilijk dik te houden paard of een paard met slecht gebit hebt, kunt u tot 50% van het voeder als bietenpulp (droog gewicht) voeren. Dus voor een paard van 600 kilo dat 2% van het lichaamsgewicht als voeder krijgt, voer je 6 kilo bietenpulp per dag.
En als je een makkelijk op gewicht houdend paard hebt, onthoud dan dat bietenpulp meer calorieën per kilo oplevert dan een gelijke hoeveelheid hooi. Dit betekent dat als u bietenpulp gaat voeren aan een makkelijk gewicht houdend paard, u waarschijnlijk minder totale voedergewassen per dag zult moeten geven, omdat u de totale inname moet verminderen om te voorkomen dat het paard aankomt.
Bietenpulp heeft een lager kaliumgehalte dan het meeste hooi, waardoor het een nuttig alternatief is voor paarden met HYPP, waar kalium in de voeding minder dan 1% moet zijn. Het calciumgehalte van bietenpulp is ook goed, omdat het hoger is dan het meeste hooi, hoewel lager dan Alfalfa. Als zodanig complimenteert het traditionele granen zoals haver die de neiging hebben om een laag calcium- en hogere fosforgehalte te hebben. Het eiwitgehalte is vergelijkbaar met hooi, ongeveer 8 tot 12%. Omdat het echter geen versterkt voer is, is een mineraal- en vitaminesupplement nodig om te zorgen voor voldoende inname van sporenelementen en noodzakelijke vitamines, zoals vitamine E.
Een artikel van Clair Thunes, PhD – theHorse
U noteert hier helaas foutieve informatie! In tegenstelling tot wat u schrijft moet bietenpulp absoluut geweekt worden voordat deze kan worden gevoerd. Wanneer je dit niet doet zal de pulp uitzetten van zodra deze in contact komt met water. Dit brengt ernstige gevolgen met zich mee zoals een slokdarm obstructie, of wel degelijk koliek.