Agressieve merrie na de geboorte van het veulen

Het gebeurt wel meer dat merries na de geboorte van het veulen plots agressief worden en geen mensen meer in hun beurt dulden. Op dit moment komt er een soort oermoeder instinct naar boven dat zegt dat ze het veulen moet beschermen tegen alles wat in hun beurt komt. Pas dus op want deze merries zullen u echt aanvallen. Meestal komt dit voor bij merries die voor het eerst een veulen hebben. Wat kunt u doen?

In de eerste plaats: Gun moeder en veulen de eerste dagen genoeg tijd om aan elkaar en aan de situatie te wennen. Ga niet te veel langs bij hen, geef de merrie eten en laat hen verder met rust.

Daarna kunt u uw aanwezigheid vermeerderen. Het is immers noodzakelijk dat het veulen u in zijn eerste levensdagen niet ziet als een gevaarlijk iemand. Neem plaats in de wei, indien het niet anders kan de stal. (Maar let op, want in de stal is de ruimte beperkt en dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen.) Neem iets lekkers mee voor het geval de merrie naar u komt. Roep hen niet en zit gewoon “interessant” te zijn in de wei. Als u een nieuwsgierig veulen hebt (en bijna alle veulens zijn nieuwsgierig) zal het al snel dichter komen bij u. Ga het niet meteen gaan aanraken, maar laat het eerst u aanraken en besnuffelen. De kans is groot dat de merrie u zal willen aanvallen of op z’n minst het veulen zal weghalen bij u. Hou echter vol en ga de volgende dag terug, en de dag erna opnieuw,… tot de merrie ook wel eens wil weten wat daar zo interessant is. Wanneer ze komt geef haar dan een beloning en ga weg. Ga de volgende dag terug, probeer het veulen wat te aaien, geef de merrie een beloning en zorg dat jij als eerst weg gaat en niet de merrie en het veulen. Blijf dit doen tot dat de merrie geen agressief gedrag meer vertoont.

 Terug naar overzicht