Beleren van het veulen

Over het beleren (inprenten) van veulens kort na de geboorte bestaan verschillende meningen. Veel mensen zien dit niet als een volwaardige vorm van beleren. Toch helpt dit proces om het veulen gewoon te maken aan de mens en de mens te leren accepteren. Ook zou dit proces later het zadelmak maken van het paard veel minder stressvol maken.

Stap 1:
Begin met het inprenten nadat het veulen voor de eerste maal bij de merrie gedronken heeft. Kniel neer achter het liggende veulen en begin met de handen overal te wrijven. Laat niet toe dat het veulen gaat staan. Op deze manier leert het veulen dat u een dominante persoon bent.

Stap 2:
Wrijf over het hoofd en de oren van het veulen. (veel paarden zijn kopschuw, bij een correcte inprenting wordt dit echter voorkomen). Stop nu en dan uw vingers in de mond van het veulen. Het veulen zal zich tegen deze aanrakingen verzetten, maar u moet doorzetten. Wanneer u nu stopt doet u meer kwaad dan goed. Ga door totdat het veulen zich ontspant en deze aanrakingen toelaat.

Stap 3:
Ga verder met aanrakingen over het hele lichaam. Ook de anus en de penis moeten hierin inbegrepen worden.

Stap 4:
Wanneer het veulen deze aanrakingen accepteert kunt u het veulen op de andere zijde keren. U mag pas over gaan tot de volgende stap wanneer de vorige voltooid is.

Veel mensen herhalen dit proces elke dag gedurende de eerste week.

 Terug naar overzicht