Osteochondrose betreft een onregelmatige verbening van het kraakbeen in bijvoorbeeld de knie, hals en elleboog. Er ontstaan scheuren en het bot wordt steeds zwakker.

Oorzaken van osteochondrose :

1) Een te grote belasting van het paard door ruiters, en een verkeerde manier van lopen. Bij wilde paarden komt OCD immers nauwelijks voor. Dit toont aan dat de ruiter een abnormale last voor het paard is. Vooral de voorbenen krijgen het te verduren bij deze vorm van OCD.

2) OCD kan ook veroorzaakt worden door een verkeerde voeding. In het wild grazen paarden voortdurend en zijn daarbij ook voortdurend in beweging. Gedomesticeerde paarden staan vaak vele uren per dag stil op stal en krijgen krachtvoer in plaats van ruwvoer de hele dag door. Dit met alle gevolgen van dien: obesitas, kolieken, maagzweren,… en ook osteochondrose.

3) Vaak krijgen veulens osteocondrose door onder of overvoeding. Het is zeer belangrijk om het voedingspatroon van het veulen juist aan te passen aan zijn behoeften, zodat hij niet te snel maar ook niet te traag groeit. Bij veulens is het dus zeer belangrijk dat ze een correcte voeding krijgen vanaf het begin. Overleg hierover met u dierenarts. Ook beweging speelt hier een belangrijke rol (zie algemeen en voeding) dit geldt ook voor veulens. Veulens moeten voldoende beweging hebben. Laat ze buiten bewegen naar wens.

4) 20 tot 30% van de aandoeningen is bepaald door erfelijke eigenschappen.

 Terug naar overzicht

Sluit Menu