Voor veel mensen is het paard in de trailer laden een probleem. Het laden duurt uren waardoor gemaakte afspraken gemist worden. Wanneer men het paard dan uiteindelijk wel in de trailer krijgt, gebeurt dit vaak met geweld. Dit alles veroorzaakt stress zowel bij ruiter als paard en maakt het er de volgende keer niet makkelijker op.

Om het probleem op te lossen moet men eerst het probleem ontleden. Een paard begrijpt eerst en vooral niet waarvoor de trailer dient. Het ding maakt een raar geluid, is wiebelig, nauw en donker. Vooral het feit dat het paard niet kan vluchten wanneer hij in de trailer zit maakt hem bang. Vluchten is namelijk een aangeboren reflex van het paard, en een plaats waar de vluchtmogelijkheden beperkt zijn schrikt hem af. Ten tweede maakt de mens het vaak alleen maar erger. Wanneer het paard niet meteen in de trailer wil, grijpt de mens in. Meestal op een verkeerde manier. De mens trekt en sleurt aan het paard, zwepen komen er vaak aan te pas, dit maakt het paard natuurlijk alleen maar banger. Hierdoor associeert het paard de trailer in het vervolg met geweld en pijn, kortom een situatie waar gevaar dreigt. Ook de relatie tussen mens en paard komt hierbij in het gedrang.

Het is dus van cruciaal belang dat het paard goed leert om in een trailer te stappen. Het is iets dat je moet oefenen.

Hoe leer je het paard nu in de trailer stappen? Hiervoor zijn natuurlijk verschillende methodes. Hier hebben we er een uitgekozen die zeer paardvriendelijk is volgens ons. Het is een proces van lange termijn, maar het zal ook op lange termijn vruchten afwerpen.

Eerst en vooral mag je geen enkele vorm van geweld of dwang gebruiken, want zoals hierboven al vermeld, maakt dit de situatie alleen maar erger.
Ook het lokken van het paard loopt vaak op niets uit. Voeren is geen goede manier om een paard iets te leren, dus laten we dit ook achterwege. Het paard is van nature een graasdier dat geen inspanningen moet verrichten om aan voedsel te komen. Paarden zullen ook nooit uit vrije wil grazen waar het onveilig is.
Enkele dingen die kunnen gebeuren wanneer je het paard probeert te lokken met voer zijn: het paard loopt de trailer in, neemt een hap en loopt terug weg, of begint te panikeren wanneer hij merkt dat hij vast zit in de trailer, met alle gevolgen van dien natuurlijk. Er zijn ook altijd mensen die het paard al iets geven om te eten VOOR dat hij in de trailer is, op deze manier belonen ze het paard om niet in de trailer te stappen. En dit zorgt uiteraard voor verwarring.

Maar hoe moet het dan wel?

Eerst en vooral moeten we even stilstaan bij de problemen die het paard heeft met de trailer. Ten eerste is er de nauwe doorgang. Het is dus belangrijk dat je je paard leert een nauwe doorgang te passeren zonder dat jij ook door diezelfde doorgang moet. Oefen dit eerst in, door bijvoorbeeld je paard tussen 2 voorwerpen (stoelen, banden,…) te laten lopen zonder dat jij tussen deze voorwerpen moet. Oefen dit ook achterwaarts in. In sommige paardenvrachtwagens kan het paard voorwaarts weer uit de vrachtwagen maar meestal moet het achterwaarts terug uit de vrachtwagen. Het tweede wat je moet gaan oefenen is de laadbrug. Leer je paard over een plank lopen. Leg de plank eerst plat op de grond, zorg daarna dat hij lichtjes helt.

Wanneer dit allemaal lukt laten we het paard wennen aan het voorwerp “trailer”. Zet de trailer ergens in de bak, of in een vertrouwde ruimte van het paard en zorg dat hij stabiel staat. Laat het paard vrij rondlopen (maar hou hem wel in de gaten). Laat hem het vreemde voorwerp rustig bekijken en besnuffelen.
Wanneer het paard geen interesse meer heeft in het voorwerp neem je de trailer terug weg. Herhaal dit enkele dagen. Wanneer het paard geen interesse of schrik meer heeft van het voorwerp kun je verder gaan.

Nu gaan we werken met het paard aan de hand terwijl de trailer in de bak staat, gebruik de trailer.
Zie figuur 1 onderaan de pagina.
Zet twee stoelen (of banden, of wat je gebruikt hebt in de vorige oefening) naast de zijkant van de trailer. Laat hem eerste tussen de 2 voorwerpen lopen en maak de ruimte tussen deze voorwerpen steeds kleiner. Wanneer het paard opeens de ruimte tussen de trailer en het voorwerp neemt laat hem dan rusten, beloon hem, zet hem desnoods terug op de wei. Dit is de beste manier om een paard te belonen: rust. Een paard zal snel leren dat hij er baat bij heeft om dicht bij de trailer te gaan lopen, want dan krijgt hij rust.
Herhaal deze oefening een paar keer.

Daarna kan je overgaan naar volgende oefening. Zie figuur 2.
Laat het paard tussen het voorwerp en de laatklep lopen deze keer. Wanneer het paard per ongeluk op de laadklep loopt, beloon hem dan en geef hem een lange rustpauze. Doe deze oefening een paar keer, je moet merken dat het paard steeds vaker “per ongeluk” een voetje op de laadklep zal zetten.

Nu is de tijd rijp om het paard in de trailer te laten wandelen. Vraag niet te veel in eens van het paard, wanneer hij met alle 4 de benen op de laadbrug staat is dit in de eerste fase al ruim voldoende om hem te belonen. Geef hem een tijdje rust. Wanneer hij terug van de trailer loopt, werk dan terug een beetje met hem, en probeer het opnieuw, zodra hij op de trailer is geef je hem rust. Beloon hem door hem met rust te laten, iedere keer dat hij een beetje verder in de trailer komt. De eerste keer dat hij volledig in de trailer is, doe je best de stang en de klep niet dicht. Bindt het hoofd van het paard ook niet te kort vast. Wanneer het paard goed de trailer in gaat kan je de stang en de klep dicht doen. Doe dit niet altijd. Een andere tip is: wanneer je aangekomen bent op een locatie laat je paard dan niet meteen uit de trailer. Stoppen is niet gelijk aan uitstappen! Problemen met de trailer kunnen zich later nog altijd voordoen, ga dan enkele stappen terug in dit proces om de correcte manier terug aan te leren.

 

Terug naar overzicht

Sluit Menu