Drachtige merrie deel 2

Dag 150: Het veulen heeft de grootte van een konijn, hij meet 30,50 cm en weegt 2 kg 239 gram.
Recht ziet u een zijlinkse doorsnede van een merrie die 120 dagen drachtig is.
Dag 180: Het veulen heeft de grootte van een kleine hond (beagle). Hij meet 48,12 cm en weegt 9kg 331gram. Rond de helft van de dracht sluiten de baarmoederhoornen zich. Door de beperkte ruimte is het belangrijk dat het veulen op zijn rug komt te liggen. Het veulen kan steeds minder goed bewegen, maar het maakt nog steeds bewegingen met de benen en het hoofd. Dit kan men soms duidelijk zien aan de buik van de merrie.
Rechts ziet u het veulen liggen in de baarmoederhoornen bij een dracht van 190 dagen.
Rechts ziet u een zijlinkse doorsnede van een merrie die 210 dagen drachtig is.
Dag 240: Het veulen heeft de grootte van een lam. Hij meet 61cm en weegt 16 kg 795 gram. Wanneer het veulen in de juiste houding ligt (op de rug) komen de achterbenen van het veulen in 1 van de baarmoederhoornen terecht. Meestal is dit ook de baarmoederhoorn waar de navelstreng begint.
Rechts ziet u hoe het veulen in de baarmoederhoornen ligt bij en dracht van 240 dagen.
Dag 270: Het veulen heeft de grootte van een Duitse herder. Hij meet 68,60cm en weegt 26 tot 30 kg. Rond de 9e maand kunnen de beentjes niet meer terug in de baarmoeder en raken ze het uiteinde van de baarmoederhoorn.
Dag 320: Het veulen heeft zijn eind grootte bereikt. Hij meet 91,44 cm en weegt ongeveer 37kg.
Rechts ziet u hoe het veulen in de baarmoederhoornen ligt op het einde van de dracht.
Rechts ziet u hoe het veulen in de baarmoeder ligt ten opzichte van het bekken van de merrie.
Het veulen kan op het einde van de dracht nog steeds bewegen met het hoofd en de benen. De ruimte is echter beperkt. Toch benut het veulen deze ruimte om te gaan proefdraaien voor de bevalling.
Bij de geboorte draait het veulen zicht. De voorbenen en het hoofd komen eerst.

Op het einde van de dracht zakt de baarmoeder naar beneden en onder de baarmoederhoornen, door het gewicht van het veulen. De laatste weken voor de geboorte is het veulen vaak actief en dit merkt men ook aan de merrie. Dit komt omdat het veulen op dit moment aan het oefenen is om in de juiste positie te komen om geboren te worden (op zijn buik). Vaak denkt men op deze momenten dat de merrie gaat veulenen. Het is echter pas tijdens de geboorte dat het veulen zich draait. In deze periode krijgt de merrie vaak last van haar blaas, het veulen drukt immers op haar blaas. Vaak moet ze kleine plasjes doen, of gaat ze in de houding staan om te plassen maar komt er niets uit. Sommige merries krijgen ook last van hun darmen, zoals tijdelijke gasophoping in de darmen.

Evolutie van de uier gedurende de dracht.

Maand 6 van de dracht.
Maand 8 van de dracht.
Maand 9 van de dracht.
Maand 10 van de dracht.
Vlak voor de geboorte: kegelen.
1 dag na de geboorte.
Rechts ziet u hoe de baarmoeder evolueert doorheen de dracht. Op het einde van de dracht komt de baarmoeder tegen het middenrif van de merrie.

 

Terug naar overzicht