Oefeningen aan de hand

De meeste mensen trainen hun paard regelmatig onder het zadel, in de koets of aan de longe. Natuurlijk hoort daar ook af en toe een lekkere, ontspannen buitenrit bij.

Toch is er nog veel meer mogelijk met je paard! Voor jezelf en voor je paard is het leuk om zoveel mogelijk afwisseling in de training te brengen. Waarom dan niet eens wat werk aan de hand? Je kunt je paard zo allerlei ‘kunstjes’ leren zoals de Spaanse stap, een buiging, gaan liggen enz. Je kunt je dressuurtraining ondersteunen met schouder binnenwaarts, appuyeren en de wending om de voor- en achterhand en bovendien kun je ook met oude paarden, jonge paarden die nog niet zadelmak zijn en paarden die (tijdelijk) niet bereden mogen worden aan de hand werken. Misschien vraag je je af waar die ‘kunstjes’ nou allemaal goed voor zijn. Nou, er zitten een hoop voordelen aan:

  • Door de andere hulpen die u bij deze oefeningen gebruikt, krijgt u een betere relatie met uw paard.
  • Uw paard wordt makkelijker in de omgang omdat hij bij de oefeningen heel goed op u moet letten.
  • U leert hoe u met u lichaamstaal iets duidelijk kan maken aan uw paard.
  • Paarden worden ‘slimmer’ door de oefeningen, ze begrijpen meer en krijgen meer mogelijkheden om zich uit te drukken.
  • Hoe meer u paard kan, hoe makkelijker hij iets nieuws bijleert.
  • Uw paard vindt het leuk om bezig te zijn.
  • Een jong, onervaren paard leert opletten en zich concentreren.
  • Paarden die ‘bedorven’ zijn in het rijden of in de omgang, krijgen met deze nieuwe oefeningen weer plezier en vertrouwen in het werk en in mensen.
  • Paarden leren hun intelligentie vóór ons in plaats van tegen ons te gebruiken.
  • Oudere paarden of paarden die niet bereden mogen worden, kunnen zo toch werken en lichamelijk en geestelijk fit blijven.
  • Jonge paarden die nog niet bereden mogen worden, kunnen zo toch al een heleboel leren, daardoor zal de verdere africhting veel sneller en beter verlopen.

Eigenlijk kunt u met ieder paard vanaf ongeveer 2½ jaar oud aan de hand gaan werken. Als je paard gewend is aan een halster kun je beginnen met de oefeningen. Je kunt bijna alle oefeningen doen met een gewoon halster, een halstertouw en een lange rijzweep.

*noot: Sommige paarden (heel veel zelfs) zijn bang van de zweep, probeer dit probleem op te lossen door bv. je paard kennis te laten maken met een zweep of gebruik een takje van een boom die niet zo heel lang is om mee te beginnen.

Om te beginnen:

Enkele oefeningen om te beginnen zijn bv je paard aan de hand geleiden op een correcte manier! Dit is volgens mij een goed begin want dit is wel een zeer duidelijke basisvereiste. Toch zijn er veel mensen die dit niet op een juiste manier doen.

Daarna kan u leren uw paard rustig laten stilstaan, later kunt zich van u paard verwijderen terwijl u een commando geeft om te blijven staan en u niet te achtervolgen, keer altijd naar u paard terug en beloon hem! Voorkom ook zo dat hij het beu raakt en zelf de oefening afbreekt.

Als je dit een tijdje geoefend hebt kunt u uw paard naar u toe roepen, zorg wel in dit geval dat het paard dit niet verward met de vorige oefening, het rustig blijven stilstaan!

Ook kan het nuttig zijn een paard achteruit te laten wandelen op stembevel, dit kunt u dan onder het zadel ook oefenen, eveneens het rustig blijven stilstaan tot hij ertoe aangespoord wordt terug te wandelen kan onder het zadel ingeoefend worden.

Dit zijn enkele basisoefeningen die op dit moment misschien heel eenvoudig en zelfs belachelijk lijken. Toch durf ik er voor wedden dat bijna de helft van de mensen met paarden deze oefeningen niet op een juiste manier kunnen uitvoeren. En dit is nog maar het begin! Denk maar aan de Spaanse stap en de buiging, ook dit kunt u uw paard allemaal leren. En u zult zien hoe meer u hiermee bezig bent hoe verrijkender de omgang met u paard zal zijn. Zeker het proberen waard!

 

Terug naar overzicht