Paardrijden

Zadelmak maken van het paard

Het zadelmak maken van een paard is een nogal breed begrip. Naast het feit dat je het paard wilt laten wennen aan het zadel en het hoofdstel, verstaan we onder zadelmak maken ook nog eens dat je er normaal op kunt zitten. Wat het paard dan verder nog moet leren zit bij de training van het paard inbegrepen en valt dus niet onder zadelmak maken.

Klassiek paardrijden

Het klassiek paardrijden is de basis van het paardrijden. Hier leer je welke oefeningen je kan rijden met je paard. Iedere oefening wordt duidelijk uitgelegd en uitgebeeld.

Western paardrijden

Zoals de klassieke of Engelse dressuur is afgeleid van de manoeuvres die de cavalerie in oorlogstijd moest uitvoeren, is de Western dressuur afgeleid van de manoeuvres die de cowboys tijdens hun werkzaamheden op en rond de ranches moeten uitvoeren.

Verloop van de les

Hoe laat jij jou lessen verlopen? Wij geven je ons verloop van de les in verschillende stappen. Instappen, opwarmen, de les, tot rust komen, uitstappen.

Doel van oefeningen bij het paardrijden

In dit onderdeel gaan we de meest voorkomende problemen tijdens het rijden uitleggen. We geven ook de beste manier om de problemen tijdens het paardrijden te gaan oplossen.

Wedstrijden

In een wedstrijd gaat het erom of een ruiter zijn paard onder controle heeft en de vereiste oefeningen nauwkeurig kan uitvoeren. Bovendien wordt beoordeeld of paard en ruiter en netjes uitzien; hiervoor krijgt u onder de noemer ‘verzorging’ een aparte score. Het paard moet daarom keurig gepoetst zijn, de manen ingevlochten, en de ruiter moet de voorgeschreven kleding dragen. Vergeet ook het harnachement niet schoon te maken.

Tteam

Tteam onderscheidt zich van massage – die op spieren is gericht – doordat het inwerkt op het celniveau en het zenuwstelsel. Als we in praktijk kijken hoe we dit gegeven kunnen toepassen op paarden, moeten we beginnen bij het begin.