Waarom?

Paarden worden constant blootgesteld aan de gevaren van wormen. Ze eten op weiden waar ze eerder hun uitwerpselen hebben achter gelaten, zo bestaat het gevaar dat ze eitjes via het grazen naar binnen krijgen. Ook op stal worden paarden aan wormen blootgesteld in het strobed, een perfecte hygiƫne is dan ook aan te raden.

Wanneer?

Een paard dat op stal leeft moet slechts 2 keer per jaar ontwormd worden, zijn box moet ook 2 keer op een jaar gedesinfecteerd worden.Een paard dat geregeld los loopt in de paddock of wei moet minstens drie keer per jaar ontwormd worden. Paarden die in de wei leven en fokmerries moeten om de 3 maanden ontwormd worden. Veulens om de twee maanden vanaf dat ze vier tot zes weken oud zijn. Belangrijke periodes zijn het najaar en het voorjaar.

Voorkomen

1. Ontworm het paard 2 dagen voor hij op de wei gaat.
2. Zet niet teveel paarden samen op een weide.Het delen van een weide met runderen is wel gunstig.
3. Verdeel de weide in kavels zodat de paarden geregeld van kavel kunnen wisselen en de grond tot rust kan komen.

paarden-info-tip! Tip uit de praktijk!
Het is aan te raden om paarden om de 3 maanden te ontwormen, 4 maal in een jaar dus. Het is goed om 1 keer de dierenarts het paard te laten ontwormen door een spuit in het bloed. Daarnaast moet je de andere 3 keer zelf doen met een pasta, je kunt best nu en dan eens veranderen van pasta zodat de wormen niet immuun worden of zodat er geen parasieten aan ontsnappen.

Terug naar overzicht

Sluit Menu