Wanneer men weet dat de merrie hengstig is kan men de merrie laten dekken. Dit kan op natuurlijke wijze. Dit wil zeggen dat de merrie en de hengst lichamelijk contact hebben. Maar meestal wordt de techniek van kunstmatige inseminatie gebruikt.

Kunstmatige inseminatie

Eerste en vooral neemt men sperma af van de hengst. Men laat de hengst ruiken aan een merrie die in zijn buurt staat maar waar hij niet bij kan. Wanneer hij seksueel geprikkeld is laat men de hengst op een fantoom springen die de merrie moet voorstellen. De penis van de hengst wordt verder gestimuleerd. Het sperma van de hengst wordt opgevangen. Daarna wordt het sperma gemengd met enkele producten die er voor zorgen dat het de reis overleeft. Wanneer het sperma bijvoorbeeld naar het buitenland moet worden getransporteerd, wordt het vaak ingevroren. De merriehouder krijgt dus een potje met sperma mee naar huis, die de dierenarts dan thuis inbrengt in de hengstige merrie. Dit gebeurt met een spuit en een lang buisje. Het sperma wordt rechtstreeks in de baarmoeder van de merrie ingebracht.

Wanneer de merrie bij de hengstenhouder staat moet het sperma niet gekoeld worden en kan het meteen geïnsemineerd worden bij de merrie, op dezelfde wijze zoals hierboven vermeld.

Natuurlijke bevruchting

Bij een natuurlijke bevruchting van de merrie laten de fokkers de natuur de vrije loop op een gecontroleerde wijze. Ze leiden de hengst naar de hengstige merrie zodat deze die kan bevruchten.

Terug naar overzicht

Sluit Menu